Elke 6 minuten herrie

Bewoners langs het tracé van de hogesnelheidslijn (HSL) kijken met angst en beven naar het moment waarop de eerste commerciële treinen gaan rijden. Ze vrezen voor veel geluidsoverlast. Wij delen die verontrusting.

Volgens spoorwegbeheerder Prorail leverden de testritten 1400 klachten op uit Lansingerland en Kaag en Braassem.

NS Hispeed is op 7 september 2009 begonnen met ritten tussen Amsterdam en Rotterdam. Het gaat aanvankelijk om twee treinen per uur, gedurende 16 uur per dag. In de spits wordt er met 4 treinen per uur gereden. De eerste trein vertrekt om 06.00 uur uit Rotterdam, de laatste om 22.45 uur uit Amsterdam. De ritten worden uitgevoerd door Traxx locomotieven met Intercityrijtuigen. De maximumsnelheid bedraagt 160 km/uur.

De echte eerste trein vertrekt leeg uit Amsterdam en raast om 05.15 uur door onze woonkernen. De laatste trein vertrekt leeg uit Rotterdam na 24.00 uur. De nacht is dan wel erg kort voor inwoners van Lansingerland.

Vanaf 13 december komt de Thalys erbij. Deze zeer snelle trein gaat 14 keer per dag (vice versa) tussen Amsterdam en Parijs rijden. Eind volgend jaar moet de frequentie zijn verhoogd tot 20 keer per dag.

Over ongeveer een jaar worden de Traxx treinen vervangen door de Fyra, die 250 km/uur rijdt. Het aantal hogesnelheidstreinen tussen Amsterdam en Rotterdam zal uiteindelijk naar zes per uur gaan. Volgens Hispeed rijden er over een paar jaar elke dag 180 à 190 hogesnelheidstreinen door Lansingerland.

De stichting vindt dit een horrorscenario. Nu al produceren de testritten onacceptabel veel lawaai. Als niet alleen het aantal treinen omhoog gaat maar ook de gemiddelde snelheid, dan zal de gemeente Lansingerland veranderen in een onleefbare woon-omgeving.

Begrijp ons goed: wij zijn niet tegen vooruitgang en wij realiseren ons dat we leven in een stedelijke omgeving. Kern van ons protest is de absurde dienstregeling met bijbehorende geluidsterreur die niet of nauwelijks met de bewoners is gecommuniceerd.

De stichting, namens de inwoners en andere betrokkenen, komt hiertegen in opstand. Steun de stichting en meldt u aan als sympathisant .

© Webdesign by JBB Media